Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за композитора Александър Кръстев

На 1 февруари се навършват 140 години от рождението на Александър Кръстев - творец от първото поколение български композитори, един от тези, които подготвиха почвата за развитие на българското професионално музикално изкуство. Огромен е и приносът му за създаването и развитието на музикалните състави на град Варна.

Роден във Видин през 1879 г., той завършва Силистренското педагогическо училище, а след това и Загребската консерватория, където учи хармония при Вилко Новак, цигулка при Щекъл и контрапункт и музикални форми при Новак. До 1907 г.  е учител в ломското Педагогическо училище, след това се премества във Варна, където учителства до края на живота си. Но с това не се изчерпва неговата дейност: като хоров диригент ръководи хора и оркестъра на музикалното дружество „Гусла“, хор „Морски звуци“, еврейския хор „Хармония“, катедралния хор. През 1919 г. организира и ръководи хора на Оперетната дружба, след това оглавява артистичния съвет на Варненския общински  оперен театър. Организира летни диригентски курсове, опреснителни летни курсове за учители, а през 1903 г. активно  участва в създаването на  Българския музикален съюз. Изнася  редица доклади по актуалните въпроси, засягащи българските музиканти, а през 1922 г. организира и ръководи новосъздаденото Варненско музикално училище. Многобройни са изявите му в пресата - около 60 статии, сред които “Принос към историята на музикалното дело в България“, “Причините за неуспеха на пеенето в нашите училища“ и др. Написал е и няколко учебника по пеене за прогимназиите.

Александър Кръстев е първият директор на Варненското радио през 30-те години, председател на клуба на радиолюбителите в града. А към цялата тази активна дейност той намира време и да композира: За съставите, които ръководи, пише 50 хорови песни - най-популярните от които са „Раковата“, “Що ми не дохождаш“, “Луд гидия“, “Минкината“ - познати от изпълненията на нашите любителски хорови състави. Композирал е над 100 детски и училищни песни, 20 солови песни, известния патриотичен марш “О, добруджански край“. А Кръстев е композирал и оркестрови пиеси - първото българско Концертино за цигулка и оркестър, баладата „Неразделни“ по текст на Пенчо Славейков, пиеси за пиано, за духов оркестър, но, уви, никой не ги е чувал днес.

Александър Кръстев умира на 11 юли 1945 г.

В Златния фонд на БНР е запазен кратък спомен за този толкова заслужил музикант - в разговор за началото на кариерата си, прочутата певица Надя Афеян си спомня за първия си учител. Записът е направен през 1980 г. Чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна